Program “Electromechanical Automation Systems, Electric Drive and Electromobility”,faculty of Electric Power Engineering and Automatics of “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”

Одне з найбільш вражаючих наукових досягнень 21 століття

Oтримання енергії у результаті термоядерного синтезу – oдне з найбільш вражаючих наукових досягнень 21 століття

 в США оголосили про отримання енергії у результаті термоядерного синтезу. Міністерство енергетики США оголосило у вівторок про монументальну віху у дослідженнях з отримання енергії: вчені з Ліверморської національної лабораторії Лоуренса в Каліфорнії вперше в історії досягли «чистого приросту енергії» під час термоядерного синтезу.

«Це одне з найбільш вражаючих наукових досягнень 21 століття», — заявила на прес-конференції міністр енергетики США Дженніфер Гренхольм, додавши, що дослідники працювали над цим десятиліттями.

«Це [досягнення] зміцнює нашу національну безпеку, проведений експеримент дозволяє нам відтворити певні умови, які можна знайти лише у зірках та на сонці», — сказала вона. «Ця важлива подія наближає нас на один значний крок до того, щоб термоядерна енергія з нульовим використанням вуглецю живила наше суспільство».

За словами Гренхольм, результати роботи вчених матимуть вплив на промисловість США по всій країні.

«Сьогодні ми говоримо світові, що Америка зробила значний науковий прорив».

Є надія, що досягнення можна буде використовувати для розробки чистого джерела енергії, яке дозволить відмовитися від викопного палива.
«Того дня, коли ви отримуєте більше енергії, ніж вкладаєте, [лише] небо стане межею», — сказав CBS News американський астрофізик Ніл де Грасс Тайсон.

Ядерний синтез вважається «Святим Граалем« генерації енергії і, на думку багатьох, може врятувати людство від вимирання. Якщо коротко – два атоми водню об’єднуються в атом гелію з величезним викидом енергії. Саме так горять зірки та наше Сонце.

«Ми знали, як сплавляти атоми і генерувати енергію», — сказав де Грасс Тайсон. «Ми просто не могли це контролювати».

Технологія ядерного синтезу існує з моменту створення водневої бомби, але її використання для вироблення енергії потребувало десятиліть досліджень.

«Вони взяли 200 лазерних променів, одних з найпотужніших на планеті Земля, і об’єднали цю енергію у маленьку кульку», — сказав доктор Мітіо Каку, науковий співробітник CBS News і футуролог. «Просто пам’ятайте, що у термоядерній енергетиці немає ядерних відходів, про які можна було б говорити, немає шкідливих речовин, про які потрібно турбуватися».

Вчені вважають, що термоядерні установки будуть набагато безпечнішими, ніж сьогоднішні ядерні установки, якщо цей процес вдасться освоїти.

В даний час атомні електростанції використовують ділення, яке розщеплює атоми для одержання енергії. Навіть якщо це не спалювання викопного палива, катастрофи, подібні до Чорнобиля та Фукусіми, є свідченням того, що розщеплення ядер все ще може завдати шкоди людям та навколишньому середовищу. Але тепер настав момент зайнятися не розділенням, а злиттям.
«Нам давно час було перетворити щось настільки руйнівне, щоб його, нарешті, можна було використовувати з мирною митою на службі цивілізації», — сказав Ніл де Грасс Тайсон.

Гранхольм заявила, що вчені досягли віхи, яка виходить далеко за межі простого оголошення про результати експерименту.

«Це знаменне досягнення для дослідників і співробітників Національного центру запалювання, які присвятили свою кар’єру тому, щоб побачити, як запалення термоядерного синтезу стало реальністю, і ця віха, безсумнівно, спричинить ще більше відкриттів», — сказав Гренхольм, додавши, що прорив «буде в книгах з історії».

Що таке термоядерний синтез? Джерело енергії зірок для створення чистої енергетики
Вчені, уряди та компанії всього світу все більше інвестують у потенційне джерело, котре могло б забезпечити необмежену кількість чистої енергії для всіх на Землі: ядерний синтез.

Член палати представників США Тед Лью, демократ з Каліфорнії, назвав те, що відбулося «зміною правил гри у світі» у прагненні створити стійке джерело електрики.

При злитті два атомних ядра об’єднуються, щоб створити важче ядро, і у процесі вивільняється енергія. Реакція відбувається у стані речовини, який називається плазмою та відрізняється від рідини, твердого тіла або газу.

На Сонці ядра стикаються за досить високих температур, щоб подолати електричне відштовхування, яке зазвичай розділює їх. Коли вони знаходяться дуже близько один до одного, атомарна сила тяжіння між ними стає сильнішою, ніж електричне відштовхування і атоми можуть зливатися. Гравітація Сонця гарантує перебування ядер досить близько одне до одного, що підвищує ймовірність їхнього зіткнення.
минулого місяця.

«Це включає участь громадськості та справедливе витрачання енергії, навчання фахівців різного профілю, створення нормативно-правової бази, що користується довірою суспільства та підтримку своєчасного розгортання відповідного ринку, залучення інвестицій та партнерів з комерціалізації, експортний контроль, ядерне нерозповсюдження, кібербезпеку, міжнародну також створення ланцюжків поставок, виробничих потужностей та утилізацію відходів», — сказав Хсу.

Джерело: https://www.cbsnews.com/news/nuclear-fusion-energy-breakthrough-announcement/

Similar posts
  • Збори трудового колективу кафедри Збори трудового колективу кафедри 1 квітня відбулися збори трудового колективу кафедри автоматизації електромеханічних систем та електропривода Національного технічного університету Украіни “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”. На зборах висунуто та обговорено кандидатури до участі у конкурсі на посаду ректора університету. За результатами таємного голосування висунуто для участі у конкурсі на посаду ректора Національного технічного університету [...]
  • Інженерний тиждень “KPISchool&#... Інженерний тиждень “KPISchool” на кафедрі АЕМС ЕП Викладачі кафедри АЕМС-ЕП взяли активну участь у Інженерному тижні “KPISchool”, який традиційно проводиться протягом весняних канікул для учнів 8-11 класів. Заняття відбулося 25 березня 2024 року за темою “Електромобілі, роботи та 3D-принтери: будова і функціонування”. Асистент Ганна Землянухіна ознайомила учнів з конструкцією і принципом роботи демонстраційного робота та [...]
  • Участь у Другому міжнародному воркшоп... Участь у Другому міжнародному воркшопі «Advances in Civil Aviation Systems Development» 26 березня 2024 доц. кафедри автоматизації електромеханічних систем та електроприводу НТУУ “КПІ імені Ігоря Сікорського” Волянський Р.С. прийняв участь у Другому міжнародному воркшопі «Advances in Civil Aviation Systems Development» (http://www.ans.nau.edu.ua/acasd/), який було організованому на базі Факультету аеронавігації, електроніки та телекомунікацій НАУ. Доповідь “MODIFIED CHUA’S [...]
  • Перелік освітніх компонентів, підгото... Перелік освітніх компонентів, підготовка за якими у другому семестрі 2023-2024 н.р. буде здійснюватися в очному режимі Шановні здобувачі та колеги, у вкладеному файлі знаходиться інформація щодо освітніх компонентів, за якими кафедра автоматизації електромеханічних систем та електроприводу у другому семестрі 2023-2024 н.р. планує здійснювати практичну підготовку з окремих видів занять в очному [...]
  • Участь у The 3rd International Works... Участь у Міжнародному ІТ-семінарі “The 3rd International Workshop on Information Technologies: Theoretical and Applied Problems (ITTAP-2023)” Викладачі кафедри взяли участь у Міжнародному ІТ-семінарі «The 3rd International Workshop on Information Technologies: Theoretical and Applied Problems (ITTAP-2023)», що відбувся 22-24 листопада в м. Тернопіль. Представлена доповідь «Neural network based estimator of the electrode deviation in robotic welding [...]

Statistics



As result of 1 semester

2022/2023 academic year


Total students: 137,
on the budget: 130.

Announcement



Educational process, 2 semester

By the decision of the Administrative Council and the selection committee of Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, the educational process for full-time and part-time higher education applicants will begin from February 01, 2021/22 academic year. University is in distant mode until 19.03.2022.

The last announcements



Center for International Education