Program “Electromechanical Automation Systems, Electric Drive and Electromobility”,faculty of Electric Power Engineering and Automatics of “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”

2. Основні результати наукових досліджень 2011 р.

Основні результати наукових досліджень 2011 р. та науково-технічних розробок за пріоритетними напрямами

 

2. Основні результати наукових досліджень 2011 р. та науково-технічних розробок за пріоритетними напрямами

Наукова діяльність кафедри відповідає двом пріоритетним напрямкам розвитку науки і техніки:

  1. Фундаментальні наукові дослідження з найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного, соціально-економічного, людського потенціалу для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави.

Пріоритетний тематичний напрям наукових досліджень і науково-технічних розробок на період до 2015 року – Найважливіші проблеми фізико-математичних і технічних наук.

  1. Енергетика та енергоефективність.

Пріоритетний тематичний напрям наукових досліджень і науково-технічних розробок на період до 2015 року – Технології електроенергетики.

Наукова діяльність кафедри є в руслі стратегічних пріоритетних напрямів інноваційної діяльності на 2011-2021 роки – 1) освоєння нових технологій транспортування енергії, впровадження енергоефективних, ресурсозберігаючих технологій, освоєння альтернативних джерел енергії.

Основні результати роботи кафедри:

  • 2 кандидатські дисертації підготовлено (асистент Бовкунович В.С., аспірант Бур’ян С.О.) та рекомендовано до захисту в Спеціалізованій вченій раді (захист очікується в 2012 р.);
  • опубліковано 1 навчальний посібник з грифом МОНМС України та 12 з грифом НТУУ”КПІ”;
  • опубліковано 99 наукових праць (включаючи доповіді та тези доповідей на конференціях), із них 25 у фахових виданнях ВАК та 4 у закордонних виданнях;
  • зроблено 88 доповідей на конференціях загалом, з них 21 доповідь на повноформатних конференціях без вікового обмеження, у тому числі 2 доповіді на міжнародних закордонних конференціях та 18 доповідей  на  8 міжнародних конференціях в Україні, а також 24 доповіді молодих учених кафедри на міжнародних конференціях для молодих учених, аспірантів  та студентів;
  • проведено загально-університетську науково-технічну конференцію молодих учених, аспірантів і студентів „Проблеми сучасної електроенерготехіки та автоматики”, секція „Автоматизація електромеханічних систем та електропривод”, де зроблено 45 доповідей студентів.
  • представлено два експонати: промисловий зразок векторного асинхронного електроприводу для перспективних моделей трамвайних вагонів і тролейбусів (проф. Пересада С.М., доц. Ковбаса С.М.), енергозберігаючий асинхронний електропривод систем водопостачання та вентиляції (проф. Пересада С.М., доц.. Ковбаса С.М.) на виставці технопарку „Київська політехніка”;
  • отримано 2 дипломи першого та 1 другого ступеня на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт 20010/2011 навчального року з галузі «Електротехніка та електромеханіка» (студенти Грищук Т.В., Яремов О.І.);
  • студент 4 курсу До Нгок Лам став переможцем Всеукраїнської олімпіади з математики (2 тур, 3 місце категорії Т), 29 травня 2011 р., м. Севастополь.

У звітному році завершено виконання держбюджетної науково – дослідної роботи № 2217ф “Основи теорії адаптивних електромеханічних систем автоматичного керування з векторно-керованими електродвигунами змінного струму в умовах неповної інформації”, керівник д.т.н., проф. Пересада С.М., фінансується з державного бюджету Міністерства освіти України. Робота розпочалася в січні 2009 р. Обсяг фінансування за плановим кошторисом на 2011 р. складав 138463 грн., в т.ч. на заробітну плату – 98653 грн.

Дежбюджетна тема №2217 “Основи теорії адаптивних електромеханічних систем автоматичного керування з векторно-керованими електродвигунами змінного струму в умовах неповної інформації” відповідає пріоритетному напрямку розвитку науки і техніки 3 (енергетика та енергоефективність). У 2011 році за темою опубліковано 24 статті та зроблено 22 доповіді на міжнародних конференціях. Результати досліджень також використано в 7-х магістерських та 5-ти бакалаврських випускних роботах. Залучалось до науково-дослідної роботи 32 студенти (1 на платній основі).

Опис завершеної роботи

2217-ф Основи теорії адаптивних електромеханічних систем автоматичного керування з векторно-керованими електродвигунами змінного струму в умовах неповної інформації (факультет електроенерготехніки та автоматики,  керівник С.М. Пересада)

Розвинуто теорію стійкості багатовимірних нелінійних систем з метою розробки нових методів синтезу керувань, які забезпечують декомпозицію вихідної структури на зв’язані підсистеми, структурні властивості яких гарантують композитній системі локальну експоненціальну стійкість, квазірозв’язання  процесів у підсистемах і асимптотичну лінеаризацію однієї з них. Створено нову концепцію керування класом електромеханічних систем з формуванням результуючої декомпозиції “електромагнітна – оцінювання кутової швидкості – механічна” підсистеми, яка є загальнотеоретичною основою для розв’язання основних задач керування координатами системи в умовах неповної інформації про вектор стану. Розроблено метод векторного керування в електромеханічних системах з асинхронними двигунами в умовах неповної інформації з адаптивним оцінюванням змінної у часі кутової швидкості та асимптотичним відпрацюванням заданих траєкторій координат системи. Вперше розроблено методи синтезу алгоритмів ідентифікації, адаптивного спостереження і прямого адаптивного керування за частково вимірюваним вектором стану, які дозволяють отримати локально визначені вирішення для класу нелінійних об’єктів адаптації, що мають невідомі додатні  коефіцієнти при похибках оцінювання, а також у випадку нелінійної параметризації невідомих параметрів. Продемонстровано результати застосування розроблених теоретичних положень для електродвигунів змінного струму та турбомеханізмів.

Розроблена теорія викладається як новий навчальний курс “Робастне та адаптивне керування в електромеханічних системах” для магістрів за спеціальністю “Електромеханічні системи автоматизації та електропривод” та частково в рамках навчального курсу “Автоматизація електромеханічних систем” для бакалаврів напрямку Електромеханіка”. Впроваджено три нових лабораторних роботи з курсу Автоматизація електромеханічних систем”, дві з курсу Електромеханічні системи автоматизації загальнопромислових механізмів” та одна з курсу “Теорія мехатронних системдля бакалаврів напрямку Електромеханіка”.

Розробка перевищує світові аналоги по забезпеченню діапазону регулювання та величині динамічної похибки. Запропоновані підходи та методи мають універсальний характер, і їх можна впроваджувати при розробці бездавачевих електромеханічних систем автоматичного керування. Найбільш широке застосування можливе для векторно-керованих асинхронних електроприводів, для яких розроблено експериментальний зразок, а також в системах водозабезпечення. Передбачається впровадження результатів в прикладних розробках тягового електропривода електротранспорту.

За три роки роботи над темою опубліковано 50 наукових статтей, зроблено 53 доповіді на міжнародних наукових конференціях, захищено 1 кандидатську дисертацію (2 підготовлено до захисту), підготовлено до захисту 1 докторську дисертацію, захищено  7 магістерських робіт, залучено до наукової роботи 32 студенти (1 на платній основі).

Також виконується одна госпдоговірна робота з фінансуванням 50 тис. грн. “Тестування програмного забезпечення дослідного зразка тягового електроприводу тролейбусу та участь у його експлуатаційних випробуваннях”. Замовник ДП «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства». Сторони домовились розпочати роботи з 11 квітня 2011 року та завершити їх до 31 грудня 2011 року.

Statistics



As result of 1 semester

2022/2023 academic year


Total students: 137,
on the budget: 130.

Announcement



Educational process, 2 semester

By the decision of the Administrative Council and the selection committee of Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, the educational process for full-time and part-time higher education applicants will begin from February 01, 2021/22 academic year. University is in distant mode until 19.03.2022.

The last announcements



Center for International Education