ОП “Електромеханічні системи автоматизації, електропривод та електромобільність”, факультет електроенерготехніки та автоматики "КПІ ім. Ігоря Сікорського"

Навчання у THM, Фрідберг, Німеччина

Проходження навчання у THM

З жовтня 2019 року студенти з кафедри АЕМС-ЕП проходять навчання в THM (Університет прикладних наук Міттелхессена). Короткий звіт щодо проходження процесу навчання наведено далі.

Привіт усім. Ми навчаємося на кафедрі автоматизації електромеханічних систем та електроприводу на першому курсі наукової магістратури. Хочемо розповісти про те, як проходить навчання в рамках партнерства з університетом Німеччини “Technische Hochschule Mittelhessen” (THM) за програмою Erasmus+. Програма передбачає 5 місяців (1 семестр) навчання за курсом Control, Computer and Communications Engineering.

Університет

Technische Hochschule Mittelhessen – університет, що був заснований у 1971 році як університет прикладних наук, що робить його одним з молодших університетів землі Гессен (нім. – Hessen). Він є найбільшим із п’яти державних університетів прикладних наук у Гессені.

Університет розташований у Фрідберзі, Гісені і Ветцларі на землі Гессен. Заняття за напрямком Control engineering проходить в кампусах міст Фрідберг та Гіссен.

Навчання у THM 2019 р. Кафедра АЕМС-ЕП КПІ Сікорського
Головний корпус у Фрідберзі

Протягом першого тижня ми отримали студенські білети – Studienausweis. Вони також виконують роль проїздних білетів, які дають можливість безкоштовного проїзду в поїздах, автобусах і трамваях по всій землі Гессен. Додатково використовуються для оплати в Мензі – їдальні універститету.

Навчання у THM 2019 р. Кафедра АЕМС-ЕП КПІ Сікорського
Їдальня THM – Mensa

Навчання у THM 2019 р. Кафедра АЕМС-ЕП КПІ Сікорського
Студентські білети

В перші дні приїзду нас чекали Orientation Days, впродовж яких ми отримали аккаунт в системі університету для авторизованого користування комп’ютерами в аудиторіях, а також особисту університетську електронну пошту і доступ до системи Moodle. В ній викладачі завантажують всі матеріали (презентації, план курсу, корисні посилання тощо), які використовуються під час навчання. Також в Moodle викладачі мають можливість публікувати новини, що стосуються курсу, зміни в розкладі тощо. Тобто Moodle – це інструмент спілкування викладача зі студентами.

Бібліотека поділена на частини, в одній – зберігається тиша, для тих хто хоче попрацювати в тихій атмосфері, друга – для тих, хто хоче попрацювати в групах і де можна спілкуватися вголос. Бібліотека має кімнату обладнану комп’ютерами.

Також біля бібліотеки є затишне міні-кафе – Biblounge, де можна за чашкою кави почитати книжку або підготуватися до занять.

Навчання у THM 2019 р. Кафедра АЕМС-ЕП КПІ Сікорського
В міні-кафе Biblounge

Окрім бібліотеки, майже на кожному поверсі є невеличкий огороджений простір, де можна попрацювати.

Навчання у THM 2019 р. Кафедра АЕМС-ЕП КПІ Сікорського
Простір на другому поверсі

Гуртожитки

Гуртожитки, як і навчальні корпуси розташовані як у Фрідберзі, так і у Гіссені.

Ми живемо в гуртожитку міста Фрідберг, оскільки саме тут проходить більшість занять. Шлях від гуртожитку до університету пішки займає 15 хвилин, автобусом – 5 хвилин. Університетський кампус м. Фрідберг розташований біля залізничного вокзалу. Дістатися Франкфурта можна за 20-30 хв, поїзди туди їздять кожні 10-30 хвилин. Приблизно стільки ж займає подорож до Гіссена, звідки до кампусу університету можна дістатися автобусом за 10-15 хвилин.

Навчання

Навчальний план складається з наступних дисциплін:

  • Modelling and Simulation of Electrical Systems and Drives (моделювання електричних систем та електроприводів) – в рамках цього модулю проходять практичні роботи. Також студенти в групах мають підготувати презентацію, що пов’язана з моделюванням реальних систем. Наприклад, моделювання Segway або магнітний підвіс в транспортній промисловості.
  • Cyber Security (Кібербезпека) – до модулю входять лабораторні роботи та лекції, на яких студенти вивчають методи захисту інформації.
  • Advanced Control Methods of Electrical Drives and Power Electronic Converters (Сучасні методи керування електроприводами та силовими перетворювачами) – модуль включає синтез та аналіз комплексних систем керування електроприводами та силовими перетворювачами як Fault-Tolerant Control та керування з лінеаризацією зворотним зв’язком.
  • Control for Renewable Energy and Smart Grids (Керування джерелами відновлювальної енергетики та розумними мережами) – курс розглядає методи керування складних систем генерування енергії, що містять комбіновані джерела.
  • Interdisciplinary IoT Project with Scientific Methods (Міждисциплінарний проект на тему “Інтернет речей”) – в рамках цього предмету проходять лабораторні роботи присвячені «Інтернету речей». Також студенти в групах отримують завдання на проект, результати якого мають бути представлені в кінці семестру.

Навчання проходить англійською мовою, а в рамках навчального плану проходять заняття з німецької мови.

Також університет пропонує безкоштовні вечірні курси німецької мови згідно вашого рівня підготовки.

Навчання у THM 2019 р. Кафедра АЕМС-ЕП КПІ Сікорського
Лабораторна робота з кібербезпеки
Студенти з Німеччини, Франції та Іспанії на лабораторній з кібербезпеки
Навчання у THM 2019 р. Кафедра АЕМС-ЕП КПІ Сікорського
Студент з кафедри АЕМС-ЕП та одногрупники з Індії

Internationales Buddy Programm

В перші дні нашого перебування в університеті ми зареєструвалися в Buddy Programm – програму, що допомагає об’єднати студентів різних країн. Вони організовують зустрічі, різноманітні воркшопи та екскурсії.

Фото з екскурсії у м. Візбаден
Екскурсія в м. Бонн, музей історії

Також ми самостійно відвідали багато інших міст: Франкфурт, Кассель, Марбург та ін.

Парк “Bergpark Wilhelmshöhe” у м. Касель
Вулиця м. Марбург
На хмарочосі м. Франкфурт

Similar posts
  • Інженерний тиждень “KPISchool&#... Інженерний тиждень “KPISchool” на кафедрі АЕМС ЕП Викладачі кафедри АЕМС-ЕП взяли активну участь у Інженерному тижні “KPISchool”, який традиційно проводиться протягом весняних канікул для учнів 8-11 класів. Заняття відбулося 25 березня 2024 року за темою “Електромобілі, роботи та 3D-принтери: будова і функціонування”. Асистент Ганна Землянухіна ознайомила учнів з конструкцією і принципом роботи демонстраційного робота та [...]
  • Участь у Другому міжнародному воркшоп... Участь у Другому міжнародному воркшопі «Advances in Civil Aviation Systems Development» 26 березня 2024 доц. кафедри автоматизації електромеханічних систем та електроприводу НТУУ “КПІ імені Ігоря Сікорського” Волянський Р.С. прийняв участь у Другому міжнародному воркшопі «Advances in Civil Aviation Systems Development» (http://www.ans.nau.edu.ua/acasd/), який було організованому на базі Факультету аеронавігації, електроніки та телекомунікацій НАУ. Доповідь “MODIFIED CHUA’S [...]
  • Перелік освітніх компонентів, підгото... Перелік освітніх компонентів, підготовка за якими у другому семестрі 2023-2024 н.р. буде здійснюватися в очному режимі Шановні здобувачі та колеги, у вкладеному файлі знаходиться інформація щодо освітніх компонентів, за якими кафедра автоматизації електромеханічних систем та електроприводу у другому семестрі 2023-2024 н.р. планує здійснювати практичну підготовку з окремих видів занять в очному [...]
  • Участь у The 3rd International Works... Участь у Міжнародному ІТ-семінарі “The 3rd International Workshop on Information Technologies: Theoretical and Applied Problems (ITTAP-2023)” Викладачі кафедри взяли участь у Міжнародному ІТ-семінарі «The 3rd International Workshop on Information Technologies: Theoretical and Applied Problems (ITTAP-2023)», що відбувся 22-24 листопада в м. Тернопіль. Представлена доповідь «Neural network based estimator of the electrode deviation in robotic welding [...]
  • Лекція від підприємства-партнера факу... Лекція від підприємства-партнера факультету ФЕА – компанії VectorVS В четвер 7 грудня 2023 року відбулась лекція від підприємства-партнера нашого факультету для студентів кафедри автоматизації електромеханічних систем та електроприводу від компанії VectorVS. Спікер-експерт Олександр Литовченко, який є випускником КПІ 2007 року, для студентів 1 курсу магістратури в очному режимі провів  дуже цікаву лекцію на тему ««Енергозберігаючі [...]

Статистика



За результатами 1 семестру

2022/2023 навчального року


Всього навчається: 137,
з них на бюджеті: 130.

Оголошення



Освітній процес у 2 семестрі 2022/23 н.р. згідно рекомендацій МОН розпочнеться з 6 лютого 2023 року в ДИСТАНЦІЙНОМУ режимі.


Останні оголошення

Партнери

Центр міжнародної освіти