ОП “Електромеханічні системи автоматизації, електропривод та електромобільність”, факультет електроенерготехніки та автоматики "КПІ ім. Ігоря Сікорського"

ВИВЧЕННЯ ОСНОВ КЕРУВАННЯ ПЕРЕТВОРЮВАЧЕМ ЧАСТОТИ ABB ЧЕРЕЗ МЕРЕЖУ MODBUS В ЛАБОРАТОРНІЙ РОБОТІ

ВИВЧЕННЯ ОСНОВ КЕРУВАННЯ ПЕРЕТВОРЮВАЧЕМ ЧАСТОТИ ABB ЧЕРЕЗ МЕРЕЖУ MODBUS В ЛАБОРАТОРНІЙ РОБОТІ

ВИВЧЕННЯ ОСНОВ КЕРУВАННЯ ПЕРЕТВОРЮВАЧЕМ ЧАСТОТИ ABB ЧЕРЕЗ МЕРЕЖУ MODBUS В ЛАБОРАТОРНІЙ РОБОТІ
Родькін Д.І., магістрант, Головко В.М., магістрант, Король С.В., к.т.н., доц.

Вступ. Сучасні промислові системи автоматизації складаються з великої кількості елементів і реалізують складні алгоритми керування технологічним обладнанням, які потребують постійного обміну інформацією між елементами системи в умовах промислових завад. На даний час цю задачу вирішують різні мережні інтерфейси, що забезпечують обмін інформацією через цифрову мережу. В статті розглянутий один з варіантів такої комунікації за допомогою протоколу Modbus, який є простим, економним, і завдяки цьому досить поширеним, способом організації зв’язку між елементами системи автоматизації [1]. Передача інформації від програмованого логічного контролера (ПЛК) до перетворювача частоти (ПЧ) забезпечує передачу розрахованого керуючого впливу (момент, кутова швидкість чи положення) і команд керування станом останнього. В зворотному напрямі передаються сигнали для моніторингу стану і контролю значень внутрішніх параметрів ПЧ (реальна швидкість, струм, момент та і.н.). Особливості реалізації віддаленого керування через цифрову мережу в навчальних програмах висвітлені не достатньо хоча в сучасних системах автоматизації такий варіант зв’язку між системою керування і приводом виконавчого механізму застосовується все частіше. Тому, можна зробити висновок про необхідність вивчення таких систем при підготовці інженерів електромеханіків.

Мета роботи. Розробка лабораторної роботи для вивчення процедури налаштування перетворювача частоти АВВ на комунікацію з ПЛК через мережу Modbus.

Матеріали дослідження. Структура лабораторного стенду для вивчення принципів автоматизації технологічного процесу та комунікації між елементами системи представлено на рис. 1. Стенд складається з ПЛК-ABB PM554, ПЧ ABB ACS355, асинхронного двигуна (АД) та персонального комп’ютера.

ВИВЧЕННЯ ОСНОВ КЕРУВАННЯ ПЕРЕТВОРЮВАЧЕМ ЧАСТОТИ ABB ЧЕРЕЗ МЕРЕЖУ MODBUS В ЛАБОРАТОРНІЙ РОБОТІ Родькін Д.І., магістрант, Головко В.М., магістрант, Король С.В., к.т.н., доц. (pdf)

Статистика



За результатами 1 семестру

2022/2023 навчального року


Всього навчається: 137,
з них на бюджеті: 130.

Оголошення



Освітній процес у 2 семестрі 2022/23 н.р. згідно рекомендацій МОН розпочнеться з 6 лютого 2023 року в ДИСТАНЦІЙНОМУ режимі.


Останні оголошення

Партнери

Центр міжнародної освіти