ОП “Електромеханічні системи автоматизації, електропривод та електромобільність”, факультет електроенерготехніки та автоматики "КПІ ім. Ігоря Сікорського"

ЛАБОРАТОРНИЙ СТЕНД ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ПРИНЦИПІВ КЕРУВАННЯ ЕЛЕКТРОПРИВОДАМИ SCHNEIDER ELECTRIC ЧЕРЕЗ МЕРЕЖУ MODBUS

ЛАБОРАТОРНИЙ СТЕНД ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ПРИНЦИПІВ КЕРУВАННЯ ЕЛЕКТРОПРИВОДАМИ SCHNEIDER ELECTRIC ЧЕРЕЗ МЕРЕЖУ MODBUS

ЛАБОРАТОРНИЙ СТЕНД ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ПРИНЦИПІВ КЕРУВАННЯ ЕЛЕКТРОПРИВОДАМИ SCHNEIDER ELECTRIC ЧЕРЕЗ МЕРЕЖУ MODBUS
Король С.В., к.т.н., доц., Комарь О.Г., магістрант, Хомуйло Ю.О., магістрант

Вступ. Комп’ютерезація систем автоматизації призвела до широкого використання мережевих технологій в області промислової автоматизації. Одним із найпоширеніших протоколів промислових мереж є Modbus. Перевагою Modbus є можливість його застосування без спеціальних інтерфейсних контролерів (Profibus і CAN вимагають для своєї реалізації мікросхеми для прийому і передачі даних) [1]. Це знижує витрати на організацію зв’язку. Основним недоліком Modbus є мережевий обмін по типу “ведучий/ведений”, що не дозволяє веденим пристроям передавати дані одразу після їх появи, тому ведучий повинен постійно опитувати підпорядковані пристрої. Різновидами Modbus є протоколи Modbus Plus [Modicon], який довзоляє одночасну роботу декількох пристроїв налаштованих, як master за рахунок використання кільцевої передачі маркера. Протокол Modbus має два режими передачі: RTU (Remote Terminal Unit – «віддалений термінальний пристрій») і ASCII. Стандарт передбачає, що режим RTU в протоколі Modbus повинен бути присутнім обов’язково, а режим ASCII є опціональним. Користувач може вибирати будь-який з них, але всі модулі, підключені до мережі Modbus, повинні мати один і той же режим передачі. Стандарт Modbus передбачає застосування фізичного інтерфейсу RS-485, RS-422 або RS-232. Найбільш поширеним для організації промислової мережі є двопровідний інтерфейс RS485 [2].

Мета роботи. Розробка лабораторного стенду для вивчення принципів керування електроприводами Schneider Electric, що інтегрований в систему автоматизації через мережу Modbus.

Матеріли дослідження. Метою лабораторної роботи є отримання навичок з налаштування перетворювача частоти для роботи в промисловій мережі Modbus і керування ним за допомогою ПЛК. Лабораторна робота дає можливість ознайомитись з лінійкою обладнання для систем автоматизації MachineStructure фірми Schneider Electric, промисловим логічним контролером M221 Modicon, перетворювачем частоти Altivar 320 та протоколом передачі даних Modbus.

ЛАБОРАТОРНИЙ СТЕНД ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ПРИНЦИПІВ КЕРУВАННЯ ЕЛЕКТРОПРИВОДАМИ SCHNEIDER ELECTRIC ЧЕРЕЗ МЕРЕЖУ MODBUS Король С.В., к.т.н., доц., Комарь О.Г., магістрант, Хомуйло Ю.О., магістрант (pdf)

Статистика



За результатами 1 семестру

2022/2023 навчального року


Всього навчається: 137,
з них на бюджеті: 130.

Оголошення



Освітній процес у 2 семестрі 2022/23 н.р. згідно рекомендацій МОН розпочнеться з 6 лютого 2023 року в ДИСТАНЦІЙНОМУ режимі.


Останні оголошення

Партнери

Центр міжнародної освіти