ОП “Електромеханічні системи автоматизації, електропривод та електромобільність”, факультет електроенерготехніки та автоматики "КПІ ім. Ігоря Сікорського"

МОДЕРНІЗАЦІЯ АСИНХРОННОГО ЕЛЕКТРОПРИВОДУ НАСОСНОГО АГРЕГАТУ ДЛЯ ВОДОВІДЛИВУ У КАР’ЄРІ

МОДЕРНІЗАЦІЯ АСИНХРОННОГО ЕЛЕКТРОПРИВОДУ НАСОСНОГО АГРЕГАТУ ДЛЯ ВОДОВІДЛИВУ У КАР’ЄРІ

МОДЕРНІЗАЦІЯ АСИНХРОННОГО ЕЛЕКТРОПРИВОДУ НАСОСНОГО АГРЕГАТУ ДЛЯ ВОДОВІДЛИВУ У КАР’ЄРІ
Братущак В.В., магістрант, Пижов В.М., к.т.н., доцент

Вступ. Відвід води з кар’єру є невід’ємною умовою технологічного процесу відкритої добичі корисних копалин. На базальтовому кар’єрі у селі Берестовець Рівненської області підприємства «Ліхтнер ресурс Україна» було прийняте рішення щодо підвищення енергоефективності водовідведення ґрунтових вод. Це вимагало виконати перевірку можливих методів осушення кар’єру та прийняття робочого варіанту, аналіз існуючої системи керування насосною станцією та впровадження частотно-регульованого асинхронного електроприводу.

Мета роботи. Метою даної роботи є модернізація асинхронного приводу насосної станції водовідливу кар’єру із заміною некерованого електроприводу на частотно-керований та проведення відповідних досліджень.

Матеріали і результати досліджень. У роботі проаналізовані технологічні особливості та методи осушення та водовідведення, які наведенні, наприклад, у [1]. Прийнято рішення, що в умовах Берестовецького кар’єру найбільш придатним методом є відкритий водовідвід з стабілізацією рівня ґрунтових вод у зумпфі.

Існуюча насосна станція має три відцентрових насоси з трьома нерегульованими асинхронними двигунами. Один з насосів працює цілодобово та постійно відкачує ґрунтові води з приямку. Коли рівень води у зумпфі перевищить задану відмітку, спрацьовує позиційний датчик рівня, та другий насос вмикається на паралельну роботу. Третій насос знаходиться у резерві…

Одним з відомих методів підвищення енергоефективності насосних агрегатів є керування швидкості насоса за допомогою регульованого електроприводу відповідно до змін технологічних параметрів [2], [3], [5]. Зокрема, максимальний ККД можна підтримувати при стабілізації заданого рівня рідини у приямку. У цьому разі кількість води, що надходить до зумпфу завжди дорівнює кількості води, що відкачується за межі кар’єру.

МОДЕРНІЗАЦІЯ АСИНХРОННОГО ЕЛЕКТРОПРИВОДУ НАСОСНОГО АГРЕГАТУ ДЛЯ ВОДОВІДЛИВУ У КАР’ЄРІ Братущак В.В., магістрант, Пижов В.М., к.т.н., доцент (pdf)

Статистика



За результатами 1 семестру

2022/2023 навчального року


Всього навчається: 137,
з них на бюджеті: 130.

Оголошення



Освітній процес у 2 семестрі 2022/23 н.р. згідно рекомендацій МОН розпочнеться з 6 лютого 2023 року в ДИСТАНЦІЙНОМУ режимі.


Останні оголошення

Партнери

Центр міжнародної освіти