ОП “Електромеханічні системи автоматизації, електропривод та електромобільність”, факультет електроенерготехніки та автоматики "КПІ ім. Ігоря Сікорського"

ВИБІР МІКРОКОНТРОЛЕРА ДЛЯ ПРОЕКТУВАННЯ КОМПЛЕКТНОГО ЕЛЕКТРОПРИВОДУ

ВИБІР МІКРОКОНТРОЛЕРА ДЛЯ ПРОЕКТУВАННЯ КОМПЛЕКТНОГО ЕЛЕКТРОПРИВОДУ

ВИБІР МІКРОКОНТРОЛЕРА ДЛЯ ПРОЕКТУВАННЯ КОМПЛЕКТНОГО ЕЛЕКТРОПРИВОДУ
Зайченко Ю.М., асистент, Осанадзе О.Г., студент

Вступ. Сучасні механізми в багатьох галузях промисловості приводяться в рух із застосуванням електричних двигунів із живленням від перетворювача частоти. Наявні на ринку перетворювачі частоти мають на борту такий набір засобів та можливість гнучкого налаштування, що робить їх придатними для використання у широкому спектрі систем автоматизації, що і зумовлює їх іншу назву – комплектний електропривод (КЕ). Комплектні електроприводи побудовані на основі спеціалізованих мікроконтролерів, що мають такі периферійні пристрої, які дозволяють реалізовувати весь потрібний функціонал. Тому при проектуванні перетворювача частоти важливим етапом є вибір керуючого мікроконтролера, який дав би можливість забезпечити як керування електричним двигуном, так і реалізацію функцій автоматизації з гнучким налаштуванням призначення своїх входів та виходів. Окрім того, важливим питанням є здешевлення кінцевої вартості пристрою, в тому числі за рахунок керуючого контролера.

Мета роботи. Провести огляд технологічних функцій, які реалізовують типові комплектні електроприводи, що присутні на ринку, та на основі огляду обрати керуючий мікроконтролер для реалізації такого КЕ. Матеріали і результати досліджень.

Розглянемо інтерфейс електропривода і його головні складові, а також їх призначення [1-2].

1)Дискретні входи/виходи. Дискретні входи у перетворювачів частоти призначені для подачі команд пуску і зупинки двигуна, зміни режимів роботи перетворювача, перемикання на роботу з фіксованими швидкостями обертання, плавного регулювання швидкості…

2) Технологічні аналогові входи…

3) Потенціометр як джерело аналогового завдання швидкості обертання електродвигуна…

4)Частотний вхід керування перетворювачем частоти…

5)Керування по послідовному інтерфейсу…

Окрім того, керуючий контролер повинен забезпечувати розрахунок в реальному часі певного алгоритму керування двигуном (наприклад, типовий КЕ для живлення асинхронного двигуна здатний реалізовувати частотне керування та бездавачеве векторне керування), розрахунок векторної широтно-імпульсної модуляції, реалізацію захисних функцій, збереження параметрів налаштування у енергонезалежній пам’яті, ведення журналу подій.

ВИБІР МІКРОКОНТРОЛЕРА ДЛЯ ПРОЕКТУВАННЯ КОМПЛЕКТНОГО ЕЛЕКТРОПРИВОДУ Зайченко Ю.М., асистент, Осанадзе О.Г., студент (pdf)

Статистика



За результатами 1 семестру

2022/2023 навчального року


Всього навчається: 137,
з них на бюджеті: 130.

Оголошення



Освітній процес у 2 семестрі 2022/23 н.р. згідно рекомендацій МОН розпочнеться з 6 лютого 2023 року в ДИСТАНЦІЙНОМУ режимі.


Останні оголошення

Партнери

Центр міжнародної освіти