ОП “Електромеханічні системи автоматизації, електропривод та електромобільність”, факультет електроенерготехніки та автоматики "КПІ ім. Ігоря Сікорського"

ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНА СИСТЕМА АВТОМАТИЗАЦІЇ НАСОСНОЇ УСТАНОВКИ НА ОСНОВІ ПАКЕТУ SIMHYDRAULICS

ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНА СИСТЕМА АВТОМАТИЗАЦІЇ НАСОСНОЇ УСТАНОВКИ НА ОСНОВІ ПАКЕТУ SIMHYDRAULICS

ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНА СИСТЕМА АВТОМАТИЗАЦІЇ НАСОСНОЇ УСТАНОВКИ НА ОСНОВІ ПАКЕТУ SIMHYDRAULICS
Бур’ян С.О., к.т.н., доц., Печеник М.В., к.т.н., доц., Бабарова А.І., студентка

Вступ. Насосні установки (НУ) країни щорічно споживають біля 60 млрд. кВт·год електроенергії, тобто приблизно 20% всієї електроенергії, яка виробляється енергосистемами країни. Проте, їх велика кількість є нерегульованими або працюють не з максимальною енергоефективністю. Так, наприклад, в результаті застосування неекономічних способів регулювання в системах водопостачання та водовідводу втрачається 5-15% споживаної електроенергії, а в деяких з них втрати досягають 20-30% [1]. Одним із способів дослідження режимів роботи НУ є метод математичного моделювання, але класичний математичний опис роботи насосної установки [2] не повністю відображає складні гідро-механічні процеси, що там протікають. В свою чергу пакет прикладних програм MATLAB пропонує тулбокс SimHydraulics, в якому в достатньо повному обсязі представлені засоби моделювання гідро мереж.

Мета роботи. Порівняльний аналіз результатів дослідження системи стабілізації тиску віртуальної фізичної моделі насосної установки у пакеті SimHydraulics та порівняння її з класичним математичним описом.

Матеріали досліджень. SimHydraulics – це окрема бібліотека пакету Simulink середовища MATLAB. Вона поєднує в собі функціональні можливості бібліотек SimPowerSystems, SimMechanics и SimDrivline, дозволяючи розробникам систем імітувати взаємопов’язану роботу механізмів.

Розглянемо системи стабілізації тиску, яка представлена на рис. 1, та має дві моделі насосу. Перша – представлена блоками пакету SimHydraulics, а друга – моделлю, яка базується на класичних рівняннях, що описують насос.

Дану систему можна розділити на дві основні частини: механічну, яка містить систему керування асинхронним двигуном та власне двигун, та гідравлічну, яка включає в себе насос, резервуар та гідравлічні з’єднання.

ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНА СИСТЕМА АВТОМАТИЗАЦІЇ НАСОСНОЇ УСТАНОВКИ НА ОСНОВІ ПАКЕТУ SIMHYDRAULICS Бур’ян С.О., к.т.н., доц., Печеник М.В., к.т.н., доц., Бабарова А.І., студентка (pdf)

Статистика



За результатами 1 семестру

2022/2023 навчального року


Всього навчається: 137,
з них на бюджеті: 130.

Оголошення



Освітній процес у 2 семестрі 2022/23 н.р. згідно рекомендацій МОН розпочнеться з 6 лютого 2023 року в ДИСТАНЦІЙНОМУ режимі.


Останні оголошення

Партнери

Центр міжнародної освіти