ОП “Електромеханічні системи автоматизації, електропривод та електромобільність”, факультет електроенерготехніки та автоматики "КПІ ім. Ігоря Сікорського"

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЕЛЕКТРОПРИВОДІВ ВЕРСТАТІВ З ЧИСЛОВИМ ПРОГРАМНИМ КЕРУВАННЯМ

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЕЛЕКТРОПРИВОДІВ ВЕРСТАТІВ З ЧИСЛОВИМ ПРОГРАМНИМ КЕРУВАННЯМ

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЕЛЕКТРОПРИВОДІВ ВЕРСТАТІВ З ЧИСЛОВИМ ПРОГРАМНИМ КЕРУВАННЯМ
Толочко О.І., д.т.н., проф., Носихін М.М., студент

Вступ. В даний час верстат з числовим програмним керуванням (ЧПК) є основним виробничим модулем сучасного виробництва. Верстати з ЧПК використовуються як для автоматизації дрібносерійного виробництва, так і для виробництва великих серій. Процес розвитку систем ЧПК істотним чином пов’язаний із загальними тенденціями розробки нових поколінь мікропроцесорів, каналів передачі інформації та програмного забезпечення. Спад виробництва базових галузей вітчизняної промисловості привів до суттєвого відставання машинобудування, в тому числі, виготовлення верстатів з ЧПК. У промисловості України досі працюють значна кількість верстатів зі старими моделями пристроїв ЧПК.

Мета роботи – виконати аналітичний огляд існуючих електроприводів станків з ЧПК, виявити їх переваги та недоліки.

Матеріали дослідження. Сучасні багатофункціональні верстати і промислові роботи оснащені багатодвигунними електроприводами, які здійснюють переміщення виконавчих органів за кількома координатним осях, що представлено на рисунку 1 [1].

Керування роботою верстата з ЧПК виконується з використанням типових систем, формуючих команди у відповідності до заданої в цифровій формі програмою. Створення високопродуктивних мікроконтролерів, які складають програмне ядро числового програмного керування дає можливість з їх допомогою автоматично виконувати безліч геометричних і технологічних операцій, а також здійснювати пряме цифрове керування системою електроприводів і електроавтоматикою.

На сьогоднішній день є декілька різновидів електроприводів станків з ЧПК. Процес металообробки різанням здійснюється за допомогою взаємного переміщення оброблюваної заготовки і різця. При обробці прийнято виділяти основні рухи та допоміжні переміщення.

До основних відносять головний рух різання, що має найбільшу швидкість і потужність, що забезпечує необхідне зусилля різання, а також рух подачі, необхідний для переміщення робочого органу по просторової траєкторії із заданою швидкістю. Для отримання поверхні виробу заданої форми робочі органи верстата формують потрібну траєкторію зі встановленою швидкістю і зусиллям.

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЕЛЕКТРОПРИВОДІВ ВЕРСТАТІВ З ЧИСЛОВИМ ПРОГРАМНИМ КЕРУВАННЯМ Толочко О.І., д.т.н., проф., Носихін М.М., студент (pdf)

Статистика



За результатами 1 семестру

2022/2023 навчального року


Всього навчається: 137,
з них на бюджеті: 130.

Оголошення



Освітній процес у 2 семестрі 2022/23 н.р. згідно рекомендацій МОН розпочнеться з 6 лютого 2023 року в ДИСТАНЦІЙНОМУ режимі.


Останні оголошення

Партнери

Центр міжнародної освіти