ОП “Електромеханічні системи автоматизації, електропривод та електромобільність”, факультет електроенерготехніки та автоматики "КПІ ім. Ігоря Сікорського"

АНАЛІЗ СИСТЕМ КЕРУВАННЯ ЕЛЕКТРОПРИВОДАМИ КОМПРЕСОРИХ УСТАНОВОК

АНАЛІЗ СИСТЕМ КЕРУВАННЯ ЕЛЕКТРОПРИВОДАМИ КОМПРЕСОРИХ УСТАНОВОК

АНАЛІЗ СИСТЕМ КЕРУВАННЯ ЕЛЕКТРОПРИВОДАМИ КОМПРЕСОРИХ УСТАНОВОК
Блащук О.О., студент, Красношапка Н.Д., к.т.н., доцент

Вступ. В сучасних умовах гостро стоїть питання енерго- та ресурсозбереження у промисловості як України, так і багатьох інших країн. Багато уваги приділяється пошукам заходів та методів, які будуть в змозі забезпечити виконання основних технологічних процесів зі значною економією енергоресурсів. Широкого застосування в різних сферах виробництва набули компресорні установки з приводним асинхронним двигуном з короткозамкненим ротором, які споживають значну кількість електричної енергії. При автоматизації роботи компресорних установок основною задачею є стабілізація тиску в магістралі. Існує декілька основних методів для регулювання тиску компресора: – застосування нерегульованих по швидкості приводних двигунів із зворотним зв’язком з ПІ-регулятором тиску або релейним режимом роботи; – релейний режим регулювання тиску з регулюванням швидкості приводного двигуна.

Мета роботи полягає в проведенні порівняльного аналізу систем керування електроприводами компресорних установок.

Матеріали і результати досліджень. Витрати стисненого повітря на підприємстві визначаються кількістю одночасно працюючих установок з пневматичним приводом. Так як кількість цих установок змінюється протягом зміни, то виникає необхідність регулювання продуктивності компресорів. Метою регулювання в даному випадку є підтримка постійного тиску стисненого повітря. Кількість повітря, що подається компресором в повітряну мережу, регулюють за допомогою автоматичного регулятора продуктивності, в якості яких застосовують двопозиційні, багатопозиційні або групи двопозиційних регуляторів і автоматичні регулятори непрямої дії. При зменшенні витрати повітря споживачами і постійній продуктивності компресорів, тиск в пневматичній мережі буде рости і може досягти небезпечної величини. Якщо ж витрата стисненого повітря споживачами збільшиться, то тиск в пневматичній мережі зменшується, при цьому знижується продуктивність робочих машин. Таким чином, величина тиску повітря служить критерієм, за яким можна судити про необхідність підвищення або зниження продуктивності компресорів.

АНАЛІЗ СИСТЕМ КЕРУВАННЯ ЕЛЕКТРОПРИВОДАМИ КОМПРЕСОРИХ УСТАНОВОК Блащук О.О., студент, Красношапка Н.Д., к.т.н., доцент (pdf)

Статистика



За результатами 1 семестру

2022/2023 навчального року


Всього навчається: 137,
з них на бюджеті: 130.

Оголошення



Освітній процес у 2 семестрі 2022/23 н.р. згідно рекомендацій МОН розпочнеться з 6 лютого 2023 року в ДИСТАНЦІЙНОМУ режимі.


Останні оголошення

Партнери

Центр міжнародної освіти