ОП “Электромеханические системы автоматизации, электропривод и электромобильность”,факультет электроэнерготехники и автоматики "КПИ им. Игоря Сикорского"

Візит лекторів з університетів Європи

Лекції викладачів з університетів Європи в КПІ

Лекції викладачів з університетів Європи в КПІ та кафедра АЕМС-ЕП.
Цього року в лютому, викладачі-науковці з провідних європейських університетів провели лекції в КПІ, маючи на меті розповісти про навчання у своїх навчальних закладах, та про можливість для студентів КПІ провести один або декілька семестрів за програмою Erasmus в їхніх університетах з отриманням стипендії.

Цікаво, що в Португалії якнайкраще застосовується принцип “навчання ближче до промисловості”, за яким до складу технічних кафедр входять представники підприємств та виробництва, причому вони можуть складати до 50 % складу кафедри. Це безсумнівно покращує підготовку випускників до майбутньої професійної діяльності.

Разом з цим в рамках проведення “Тижня промислової електроніки” (новина з сайту факультету електроніки) було проведено 3 тематичних лекції за матеріалами, якими лектори займаються на своїх кафедрах:

  1. Power electronics and electric drive: group fields of research
    (Промислова електроніка та електропривод: напрямки дослідження, лектор – проф. Віктор Мануель де Карвальйо Фернао Пірес, скор. Victor Pires, статті, також працював в університеті м. Лісбон);
  2. The switched reluctance machine (SRM) and the electrical drives
    (Двигуни зі змінним реактивним опором (комутуємі двигуни) та електропривод, лектор – проф. Армандо Хосе Пінейро Маркес Пірес, скор. Armando Pires, статті)

    • Політехнічний інституту м. Сетубал (Португальська Республіка).
  3. a) GaN – the new semiconductor; b) electromobility
    (GaN – новий напівпровідник; електромобільність, лектор – проф. Марчин Голуб, Marcin Holub, статті)

    • Західнопоморський університет технологій м. Щецин, Республіка Польща.

Нашу особливу увагу привернуи лекції №2 та № 3b, адже це напряму стосується нашої спеціалізації.

photo5224446426023570573

Викладач, студенти 5-го курсу та аспіранти кафедри АЕМС-ЕП на лекції в актовому залі ФЕЛу

Лекції викладачів з університетів Європи в КПІ. Зміст лекцій.

1. Victor Pires розповідав щодо:

а) нових досягнень в розвиненні нових топологій перетворювачів – квазі-Z інвертору з трьохфазним інвертором T-типу – для застосування у фотоелектричних панелях;

б) fault detection and tolerance control (керування на основі виявлення несправностей і допустимих помилок) – дуже простий метод для відстежування помилкового стану роботи трьохфазних двигунів за вимірюванням вектору струму.

Фотокартки з 1-ої лекції

2. Armando Pires розповів про:

а) інноваційні розробки з підвищення енергетичної ефективності та принципів керування електричних приводів на основі SRM.

Він застосував принцип перетворення координат таким чином, що спростив модель двохполюсного SRM, що складається з трьох рівнянь для струмів та двух для напруг, – до двох просторових (еквівалентних) рівнянь струму та напруги.
Це забезпечує спрощення моделі до квазі-однофазної. Тобто керування двигуном зводиться до керування однією статорною обмоткою (хоча фізично їх три, і в кожний момент часу має працювати тільки одна, а інші – відмикаються від живлення).

Запропонований метод експериментально підтверджений – дивись статті у фотокартках, та забезпечує плавне керування моментом, що є дуже актуальним, адже декілька десятків років в світі ця проблема керування SRM не була вирішена.

Треба відзначити, що цей тип двигунів є дешевшим та простішим по виготовленню за синхронні двигуни з постійними магнітами, та може стати таким ж розповсюдженим у перспективі. Зараз місця їх виготовлення дуже рідкі.

б) Також A. Pires приділив увагу проблемі керування багаторівневими перетворювачами (Multilevel converters). Так називають будь-який пристрій заснований на ключовому перетворенні енергії, що має не два рівні напруги в ланці постійного струму (як типові інвертори, випрямлячі та DC-DC перетворювачі), а N-рівнів напруги, де N-кількість паралельних ланок з ключами та накопичувальними елементами (дроселями та конденсаторами).

З точки зору керування, такі перетворювачі моментально стають дуже складними, адже потребують синхронного/синфазного перемикання паралельних віток та вимірювання всіх струмів та напруг.

З іншого боку, вони мають знижений коефіцієнт вищик гармонік (THD), що сприяє покращенню енергетичних характеристик приводу та зменшує гармонічний склад струму, що споживається з мережі.

Фотокартки з 2-ої лекції

3.  Marcin Holub розповів про електромобільність – про історію, сучасний стан та перспективи в європейському просторі.

Marcin показав стан розвитку інфраструктури для електричних транспортних засобів (ЕТЗ, англ. EV) у Польщі, порівняльну характеристику різних типів акумуляторних батарей (АКБ), що типово застосовуються в ЕТЗ, та різні типи ЕТЗ (англ. battery EV = BEV): на основі АКБ, гібридні – з АКБ та двигуном внутрішнього згоряння (англ. hybrid EV = HEV), гібридні з можливістю підзарядки АКБ від зарядної станції (англ. plug-in HEV = PHEV) та ЕТЗ на основі топливних елементів (англ. fuel cell EV = FCEV).

Нажаль, нічого не було сказано щодо гібридних джерел живлення для ЕТЗ на основі АКБ та суперконденсаторів, власне розробкою та керуванням яких займається наша кафедра з 2017 року.

Фотокартки з 3-ої лекції

Також з новини ФЕЛу про лекції викладачів з університетів Європи в КПІ:

“В урочистій атмосфері відбулося підписання рамкової угоди про співпрацю між КПІ ім. І. Сікорського та Політехнічним інститутом м. Сетубал.
Західнопоморський університет технологій має плідну співпраця з КПІ та взаємні з 2016 року. Планується підписання рамкової міжуніверситетської угоди.”

Similar posts
  • Кафедра АЕМС ЕП прийняла участь у дні... Кафедра АЕМС ЕП прийняла участь у дні вступника. Сьогодні, 29 червня 2024 р., біля головного корпусу КПІ ім.Ігоря Сікорського відбувся день вступника. Цей захід був організований задля надання можливості  абітурієнтам отримати інформацію про освтні програми, кафедри та факультети нашого університету. В заході прийняли участь представники 9 навчально-наукових інститутів та 14 факультетів КПІ. Інтерес до спеціальності [...]
  • День вступника. Відчуй КПІ! День вступника. Відчуй КПІ! Подія літа на яку чекають, вже зовсім скоро, 29 червня з 10:00 до 15:00 навпроти головного входу до 1-го корпусу КПІ (пр-т Берестейський, 37), відбудеться «День вступника. Відчуй КПІ!». Ви зможете поринути в університетську атмосферу, поспілкуватись зі студентами й викладачами, дізнатись більше про обрані факультети/НН інститути, спробувати себе в різноманітних майстер-класах, [...]
  • День відкритих дверей 18 травня 2024 Факультет електроенерготехніки та автоматики запрошує всіх охочих на День відкритих дверей Розмірковуєш, яку спеціальність обрати? Як щодо спеціальності від якої залежить комфорт людства та робота всіх галузей? 141 спеціальність відкриває світ електротехнічних, енергетичних та електромеханічних явищ. Цікавишся, що потрібно зробити, щоб забезпечити стабільне та безперебійне живлення осель, підприємств та промисловості? Або як здійснюється моніторинг роботи [...]
  • Збори трудового колективу кафедри Збори трудового колективу кафедри 1 квітня відбулися збори трудового колективу кафедри автоматизації електромеханічних систем та електропривода Національного технічного університету Украіни “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”. На зборах висунуто та обговорено кандидатури до участі у конкурсі на посаду ректора університету. За результатами таємного голосування висунуто для участі у конкурсі на посаду ректора Національного технічного університету [...]
  • Інженерний тиждень “KPISchool&#... Інженерний тиждень “KPISchool” на кафедрі АЕМС ЕП Викладачі кафедри АЕМС-ЕП взяли активну участь у Інженерному тижні “KPISchool”, який традиційно проводиться протягом весняних канікул для учнів 8-11 класів. Заняття відбулося 25 березня 2024 року за темою “Електромобілі, роботи та 3D-принтери: будова і функціонування”. Асистент Ганна Землянухіна ознайомила учнів з конструкцією і принципом роботи демонстраційного робота та [...]

Статистика



По результатам 1 семестра

2022/2023 учебного года


Всего студентов: 137,
из них на бюджете: 130.

Партнёры

Центр международного образования