ОП “Електромеханічні системи автоматизації, електропривод та електромобільність”, факультет електроенерготехніки та автоматики "КПІ ім. Ігоря Сікорського"

ОСНОВНІ АСПЕКТИ ТЕХНОЛОГІЙ НАФТОВИДОБУВАННЯ Бур’ян С.О., к.т.н., доц., У Сюань, магістрантка

ОСНОВНІ АСПЕКТИ ТЕХНОЛОГІЙ НАФТОВИДОБУВАННЯ

ОСНОВНІ АСПЕКТИ ТЕХНОЛОГІЙ НАФТОВИДОБУВАННЯ
Бур’ян С.О., к.т.н., доц., У Сюань, магістрантка

На сьогоднішній день важливим питанням є отримання важко видобувної і залишкової нафти, оскільки інтенсивно зменшуються запаси нафтових родовищ України. Здебільшого, видобування нафти починається з виснаження родовища (первинний видобуток нафти), потім настає режим з підтримки пластового тиску шляхом запомпування води високого тиску (вторинний видобуток), і лише тоді відбувається підвищення нафтовидобування тепловими методами чи змішане витіснення нафти (третинний видобуток) [1].
Отже, зменшення видобутку нафти в Україні зумовлено переходом більшої частини за видобутком та запасами родовищ у пізню стадію розробки, яка відрізняється значним їх виснаженням після вилучення 80-85% нафти від затверджених початкових видобувних запасів [2, 3]. Виснаження родовищ супроводжується обводненістю сировини до 80-85% і більше. В середньому коефіцієнт вилучення нафти (КВН) складає 30%, в той час, як в інших країнах при відповідних режимах він становить 50-55%.
Основним напрямом підвищення рівнів видобутку нафти і отримання високих кінцевих КВН є вдосконалення існуючих електромеханічних систем по розробці родовищ з паралельним застосуванням сучасних технологій. Актуальним питанням є модернізація електроприводів насосних установок, а саме збільшення ступеня напірності насосу при збереженні масогабаритних показників робочих елементів та підвищення ефективності передачі енергії. Інтенсифікація видобування нафти на останніх етапах розробки потребує підвищення напору насосних установок в мережі при сталих витратах.

ОСНОВНІ АСПЕКТИ ТЕХНОЛОГІЙ НАФТОВИДОБУВАННЯ
Бур’ян С.О., к.т.н., доц., У Сюань, магістрантка (pdf)

Статистика



За результатами 1 семестру

2022/2023 навчального року


Всього навчається: 137,
з них на бюджеті: 130.

Оголошення



Освітній процес у 2 семестрі 2022/23 н.р. згідно рекомендацій МОН розпочнеться з 6 лютого 2023 року в ДИСТАНЦІЙНОМУ режимі.


Останні оголошення

Партнери

Центр міжнародної освіти