ОП “Электромеханические системы автоматизации, электропривод и электромобильность”,факультет электроэнерготехники и автоматики "КПИ им. Игоря Сикорского"

Cop26: 190 країн припинять використання вугілля

Cop26: 190 країн і організацій погоджуються припинити використання вугілля і метану

  1. Уряд Великобританії оголосив, що група з 190 країн і організацій погодяться припинити використання вугільної енергетики на кліматичному саміті Cop26.

Великі вугільні країни Польща та В’єтнам входять до числа 18 країн, які вперше зобов’язуються відмовитися від використання найбруднішого викопного палива у світі. Енергетика, що працює на вугіллі, є найбільшою рушійною силою глобального підвищення температури, і припинення її використання матиме вирішальне значення для того, щоб світ налаштувався на обмеження глобальних температур на 1,5 °C вище доіндустріального рівня, що було прагненням Паризької угоди.

Уряд заявив, що країни, які погодилися на нову заяву під керівництвом Великобританії, зобов’язуються припинити всі інвестиції в нове виробництво вугілля в межах країн та за кордоном. У ньому додали, що в рамках пакту основні економіки світу припинятимуть вугільну енергетику в 2030-х роках, а решта світу припинить її використання в 2040-х. Але в знаковому звіті Міжнародного енергетичного агентства сказано, що багаті країни повинні поступово відмовитися від вугілля не пізніше 2030 року, а решта світу приєднається до 2040 року, якщо світ хоче досягти чистого нуля; що інвестиції в усі види викопного палива мають негайно припинитися.

Секретар лейбористів з тіньового бізнесу Ед Мілібенд додав, що в угоді відсутні основні забруднювачі. «Будь-який прогрес у розвитку вугілля в минулому вітається, але кричущі прогалини залишаються», – сказав він. «Немає жодних зобов’язань з боку великих виробників викидів, таких як Китай, припинити збільшувати вугілля вдома, і нічого щодо поступового відмови від інших видів викопного палива». Він додав, що небажання Великобританії припиняти все нове виробництво викопного палива підриває її зусилля, щоб переконати інші країни відмовитися від вугілля. Уряд Великобританії також оголосив, що сьогодні 28 нових членів приєдналися до альянсу Powering Past Coal Alliance, ініціативи, яку він очолює разом із такими країнами, як Чилі та Сінгапур. У квітні НУО Reclaim Finance звинуватила ініціативу в тому, що вона «не відповідає цілі» після того, як її аналіз показав, що багато членів все ще причетні до фінансування вугілля.

2. Під час саміту СОР26 понад 100 країн світу погодилися з планом президента США Джо Байдена щодо скорочення викидів метану на 30% до 2030 року. Про це повідомляє The Guardian. Офіційну заяву щодо угоди оголосила президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн та президент США Джо Байден. Такий крок в адміністрації Байдена вважають найбільш спроможним допомогти у боротьбі з кліматичною кризою у короткотерміновій перспективі.

Серед 105 країн, які долучилися – країни ЄС, Британія, Україна. А також – Бразилія, що відповідальна за п’яту чатсину викидів метану в світі. Водночас немає серед переліку одних із чільних забрудників довкілля – Росії, Індії та Китаю.

Вперше план анонсували у вересні, і до старту СОР26 Штати намагалися зібрати якомога більше союзників. Зрештою, під час саміту в Глазго їх зібралось понад 100. Байден планує зосередитися на скороченні викидів метану від газової та нафтопромисловості, які відповідальні за третину викидів метану у США. Також метан продукують сміттєзвалища, шахти та агропромисловість.

Метан поглинає значно 80 разів більше тепла, ніж вуглець (СО2), проте швидше розкладається. Відтак скорочення його в атмосфері може відносно швидко зменшити середню температуру планети.  План, що має назву Global Methane Pledge, зможе зробити планету прохолоднішою на 0,2 градуса до 2050 року за виконання цілі. Так, країни пообіцяли до 2030 року скоротити обсяг викидів метану на 30% відносно рівня 2020 року. Понад 60 країн підписали угоду протягом останнього тижня – напередодні саміту.

Посилання

1 https://www.msn.com/en-xl/northamerica/top-stories/cop26-190-countries-and-organisations-agree-to-end-coal-fired-power/ar-AAQiogj?ocid=winp1taskbar

2 https://www.epravda.com.ua/news/2021/11/2/679342/

Similar posts
  • Інженерний тиждень “KPISchool&#... Інженерний тиждень “KPISchool” на кафедрі АЕМС ЕП Викладачі кафедри АЕМС-ЕП взяли активну участь у Інженерному тижні “KPISchool”, який традиційно проводиться протягом весняних канікул для учнів 8-11 класів. Заняття відбулося 25 березня 2024 року за темою “Електромобілі, роботи та 3D-принтери: будова і функціонування”. Асистент Ганна Землянухіна ознайомила учнів з конструкцією і принципом роботи демонстраційного робота та [...]
  • Участь у Другому міжнародному воркшоп... Участь у Другому міжнародному воркшопі «Advances in Civil Aviation Systems Development» 26 березня 2024 доц. кафедри автоматизації електромеханічних систем та електроприводу НТУУ “КПІ імені Ігоря Сікорського” Волянський Р.С. прийняв участь у Другому міжнародному воркшопі «Advances in Civil Aviation Systems Development» (http://www.ans.nau.edu.ua/acasd/), який було організованому на базі Факультету аеронавігації, електроніки та телекомунікацій НАУ. Доповідь “MODIFIED CHUA’S [...]
  • Перелік освітніх компонентів, підгото... Перелік освітніх компонентів, підготовка за якими у другому семестрі 2023-2024 н.р. буде здійснюватися в очному режимі Шановні здобувачі та колеги, у вкладеному файлі знаходиться інформація щодо освітніх компонентів, за якими кафедра автоматизації електромеханічних систем та електроприводу у другому семестрі 2023-2024 н.р. планує здійснювати практичну підготовку з окремих видів занять в очному [...]
  • Участь у The 3rd International Works... Участь у Міжнародному ІТ-семінарі “The 3rd International Workshop on Information Technologies: Theoretical and Applied Problems (ITTAP-2023)” Викладачі кафедри взяли участь у Міжнародному ІТ-семінарі «The 3rd International Workshop on Information Technologies: Theoretical and Applied Problems (ITTAP-2023)», що відбувся 22-24 листопада в м. Тернопіль. Представлена доповідь «Neural network based estimator of the electrode deviation in robotic welding [...]
  • Лекція від підприємства-партнера факу... Лекція від підприємства-партнера факультету ФЕА – компанії VectorVS В четвер 7 грудня 2023 року відбулась лекція від підприємства-партнера нашого факультету для студентів кафедри автоматизації електромеханічних систем та електроприводу від компанії VectorVS. Спікер-експерт Олександр Литовченко, який є випускником КПІ 2007 року, для студентів 1 курсу магістратури в очному режимі провів  дуже цікаву лекцію на тему ««Енергозберігаючі [...]

Статистика



По результатам 1 семестра

2022/2023 учебного года


Всего студентов: 137,
из них на бюджете: 130.

Объявления



Образовательный процесс во втором семестре

С целью предотвращения распротранения COVID-19, учитывая ухудшение эпидемиологической ситуации, согласован и опубликован Приказ НОН/29/2022 от 26.01.2022 «Про организационные меры для предотвращения распространению коронавируса COVID19» . Семестр начинается в дистанционном режиме, решение о переходе в смешанный режим принимается в конце каждого месяца. На текущий момент, дистанционный режим продлён до 19.03.2022.


Последние объявления




Партнёры

Центр международного образования