ОП “Электромеханические системы автоматизации, электропривод и электромобильность”,факультет электроэнерготехники и автоматики "КПИ им. Игоря Сикорского"

Програма європейської комісії “Green Deal”

Програма “Green Deal”: майбутнє спеціалізації «Електромеханічні системи автоматизації, електропривод та електромобільність» в розбудові нової економіки Європи і України

Написати цю коротку статтю мене надихнуло розуміння перспектив розвитку спеціалізації «Електромеханічні системи автоматизації, електропривод та електромобільність» кафедри «Автоматизація електромеханічних систем та електропривод».

Програма “Green Deal”, проголошена Євросоюзом наприкінці 2019 року, перекладається як «Зелений пакт для Європи» або «Європейський зелений курс» [1]. Ця програма безумовно є найбільшим в історії проектом перебудови економіки  Європи, а саме її декарбонізації  протягом наступних 30 років. Термін «декарбонізація» передбачає відмову від використання традиційного палива (вугілля, нафта, газ) з метою перетворення європейського континенту в перший кліматично нейтральний, за рахунок використання альтернативних джерел енергії, в першу чергу, енергії вітру, сонячної енергії, «зеленого» водню та ін.

Бюджет “Green Deal” складає приблизно 1 трильйон євро [2], який буде розподілений між декількома програмами. В першу чергу, напрями перебудови економіки Європи передбачається реалізувати в рамках програми «Horizon Europe», яка є продовженням діючої програми «Horizon 2020».

Профіль підготовки фахівців і науковий напрям кафедри співпадає з 5-тьма з 11-ти областей діяльності, які сформовано у “Green Deal”, як показано на рисунку.

Програма “Green Deal”: майбутнє спеціалізації кафедри АЕМС-ЕП, КПІ

Напрямки діяльності програми “Green Deal”

В головній концептуальній лінії цієї програми під назвою “«Зелена» генерація електричної енергії, її передача і накопичення, ефективне використання” роль електроприводу є принциповою, оскільки до 40 % (в промисловості до 60 %) усієї генерованої в світі електроенергії перетворюється в механічну роботу за допомогою електроприводів. Тому  ефективність як електроприводів, так і систем автоматизації технологічних процесів і установок, які реалізовано на їхній основі, глобально впливають на досягнення цілей, які сформовано в “Green Deal”, кінцевою метою якої є підвищення якості життя європейців.

Важливо також відмітити, що сучасні вітрогенератори використовують в якості генеруючої системи структури електроприводів в генераторному режимі, які регулюють характеристики вітряної турбіни.

Одна з принципових областей програми, а саме «інтелектуальна» мобільність, базується на відмові від використання двигунів внутрішнього згоряння і перехід до електричних транспортних засобів (електромобілів, електробусів, електричних вантажівок, в майбутньому регіональних електролітаків, тощо), тягова система яких виконана на основі регульованих електроприводів. Передбачається, що перехід до повністю електричного транспорту відбудеться уже впродовж наступних 10-ти років. З точки зору розвитку електроприводів електричних транспортних засобів, важливою є їхня взаємодія з автономними джерелами живлення на основі акумуляторів, суперконденсаторів та водневих паливних елементів. Програмою “Green Deal” передбачено створення промислових установок для отримання «зеленого» водню шляхом електролізу, використовуючи для цього електроенергію відновлювальних джерел. Високо ймовірно, що в майбутньому цей шлях накопичення і зберігання енергії буде розглядатися як головний.

Ознайомитися з головними напрямками програми “Green Deal” можна за посиланням [3].

Представник України в програмному комітеті

«Розумний, екологічно чистий та інтегрований транспорт»

рамкової програми Європейського союзу з досліджень

та інновацій «Horizon 2020»,  завідувач кафедри

автоматизації електромеханічних систем

та електроприводу, д.т.н. проф.                                                  С.М. Пересада

Similar posts
  • Збори трудового колективу кафедри Збори трудового колективу кафедри 1 квітня відбулися збори трудового колективу кафедри автоматизації електромеханічних систем та електропривода Національного технічного університету Украіни “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”. На зборах висунуто та обговорено кандидатури до участі у конкурсі на посаду ректора університету. За результатами таємного голосування висунуто для участі у конкурсі на посаду ректора Національного технічного університету [...]
  • Інженерний тиждень “KPISchool&#... Інженерний тиждень “KPISchool” на кафедрі АЕМС ЕП Викладачі кафедри АЕМС-ЕП взяли активну участь у Інженерному тижні “KPISchool”, який традиційно проводиться протягом весняних канікул для учнів 8-11 класів. Заняття відбулося 25 березня 2024 року за темою “Електромобілі, роботи та 3D-принтери: будова і функціонування”. Асистент Ганна Землянухіна ознайомила учнів з конструкцією і принципом роботи демонстраційного робота та [...]
  • Участь у Другому міжнародному воркшоп... Участь у Другому міжнародному воркшопі «Advances in Civil Aviation Systems Development» 26 березня 2024 доц. кафедри автоматизації електромеханічних систем та електроприводу НТУУ “КПІ імені Ігоря Сікорського” Волянський Р.С. прийняв участь у Другому міжнародному воркшопі «Advances in Civil Aviation Systems Development» (http://www.ans.nau.edu.ua/acasd/), який було організованому на базі Факультету аеронавігації, електроніки та телекомунікацій НАУ. Доповідь “MODIFIED CHUA’S [...]
  • Перелік освітніх компонентів, підгото... Перелік освітніх компонентів, підготовка за якими у другому семестрі 2023-2024 н.р. буде здійснюватися в очному режимі Шановні здобувачі та колеги, у вкладеному файлі знаходиться інформація щодо освітніх компонентів, за якими кафедра автоматизації електромеханічних систем та електроприводу у другому семестрі 2023-2024 н.р. планує здійснювати практичну підготовку з окремих видів занять в очному [...]
  • Участь у The 3rd International Works... Участь у Міжнародному ІТ-семінарі “The 3rd International Workshop on Information Technologies: Theoretical and Applied Problems (ITTAP-2023)” Викладачі кафедри взяли участь у Міжнародному ІТ-семінарі «The 3rd International Workshop on Information Technologies: Theoretical and Applied Problems (ITTAP-2023)», що відбувся 22-24 листопада в м. Тернопіль. Представлена доповідь «Neural network based estimator of the electrode deviation in robotic welding [...]

Статистика



По результатам 1 семестра

2022/2023 учебного года


Всего студентов: 137,
из них на бюджете: 130.

Объявления



Образовательный процесс во втором семестре

С целью предотвращения распротранения COVID-19, учитывая ухудшение эпидемиологической ситуации, согласован и опубликован Приказ НОН/29/2022 от 26.01.2022 «Про организационные меры для предотвращения распространению коронавируса COVID19» . Семестр начинается в дистанционном режиме, решение о переходе в смешанный режим принимается в конце каждого месяца. На текущий момент, дистанционный режим продлён до 19.03.2022.


Последние объявления




Партнёры

Центр международного образования