ОП “Електромеханічні системи автоматизації, електропривод та електромобільність”, факультет електроенерготехніки та автоматики "КПІ ім. Ігоря Сікорського"

Синтез логічних схем

Назва навчальної дисципліни (освітнього компоненту) Синтез логічних схем
НПП, що забезпечують викладання Бур’ян С.О.
Контактні телефони та посилання на соціальні мережі НПП Вказані в кампусі
Короткий опис дисципліни (програмні цілі) Дискретні системи автоматизації широко розповсюджені у всіх галузях промисловості. Вони також є складовими систем автоматизації будівель, технологічних процесів, установок та комплексів, тощо. Елементи алгебри-логіки, а також синтез однотактних та багатотактних схем різними методами, широко застосовуються при проектуванні таких систем автоматизації на основі програмованих логічних контролерів, програмованих логічних інтегральних схем, тощо.
Форми та технології навчання Moodle, meet.google, telegram, Zoom, Skype
Посилання на робочу програму (силабус) та РСО https://campus.kpi.ua/tutor/index.php?mode=mob&sd=10209&cm=33573&rcms=all&ssm=cm&tree_list=
Посилання на ресурс, де розміщені навчальні матеріали https://do.ipo.kpi.ua/course/view.php?id=1768

Опис освітнього компонента “Синтез логічних схем”

    Освітній компонент «Синтез логічних схем» відносить до вибіркових дисциплін циклу професійної та практичної підготовки. Метою освітнього компонента є формування у студентів компетенцій в області алгебри-логіки, логічного синтезу однотактних та багатотактних схем автоматизації типових технологічних процесів. Студенти вивчають методи синтезу багатотактних схем на основі таблиць переходів і карт Карно (Karnaugh Maps), циклограм, графопереходів (RS- та JK-тригерів) та мультиплексорів-селекторів,  а також, їх практичне застосування при проектуванні схем автоматизації технологічних процесів. Елементна база цього освітнього компонента – це логічні мікросхеми, релейно-контактні схеми та програмовані логічні інтегральні схеми (ПЛІС) світових виробників.

Синтез логічних схем кафедра АЕМС-ЕП Синтез логічних схем кафедра АЕМС-ЕП
Елементи синтезу дискретних схем автоматизації: карта Карно та графоперехід

     Теоретичний матеріал з основ автоматизації технологічних процесів, алгебри-логіки та логічного синтезу однотактних та багатотактних схем студенти отримують на лекційних заняттях (18 лекцій), а практично розв’язують задачі автоматизації – на практичних заняттях (9 практик).

Індивідуальне семестрове завдання – розрахункова графічна робота (РГР), в якій необхідно виконати декілька завдань (мінімізувати логічні функції, виконати синтез однотактних та багатотактних задач, побудувати схеми на логічних елементах) для закріплення теоретичних та практичних знань із розділів освітнього компонента. Студенти, які хочуть власноруч зібрати схеми, що були синтезовані у РГР, та перевірити їх працездатність можуть це зробити із застосуванням монтажних плат та логічних мікросхем. Форма семестрового контролю – усний екзамен (1 задача та 2 теоретичні запитання).

Синтез логічних схем кафедра АЕМС-ЕП Синтез логічних схем кафедра АЕМС-ЕП
Сучасна плата розробника (Development board) на основі програмованої логічної інтегральної схеми типу FPGA сімейства Cyclone V фірми ALTERA, що була надана програмою підтримки університетів (ALTERA Uneversity Program)
Синтез логічних схем кафедра АЕМС-ЕП
Схеми, зібрані студентами 2-го курсу по першій частині РГР

Лекційний матеріал освітнього компонента “Синтез логічних схем”

Практичне заняття №1

Практичне заняття №2

Статистика



За результатами 1 семестру

2022/2023 навчального року


Всього навчається: 137,
з них на бюджеті: 130.

Оголошення



Освітній процес у 2 семестрі 2022/23 н.р. згідно рекомендацій МОН розпочнеться з 6 лютого 2023 року в ДИСТАНЦІЙНОМУ режимі.


Останні оголошення

Партнери

Центр міжнародної освіти